fade smile
REFRESH OWNER TUTOBIES TwiTTER +Follow DBOARD Insta

DISCLAIMER


young girl | 16

footprint



Credits

© Template by Zahra. Basecode by Atiqah and Adila. Best View in Google Chrome

Fakta Tentang Arnab
Thursday, 29 November 2012 • Thursday, November 29, 2012 • 3 comments




 
 
\assalamualaikum/ holla.Cer tengok dekat gambar atas tu,kenal tak?*apa jenis soalan daa* siapa peminat fanatik arnab a.k.a nama comelnya Bunny ? tapi kucing tetap di hati fatin.Fatin lebih suka bunny yang berwarna hitam or kelabu daripada putih sebab putih senang kotor .Kat sini ada fakta yang fatin tak tahu fasal bunny and maybe korang pun tak tahu:-
 
 
1. Di dunia ni, arnab mempunyai 45 baka sahaja.

2. Arnab tak suke didukung

3. Arnab bukan jenis haiwan yg boleh dimandikan. Arnab akan mudah mati jika terkena air.

4. Setiap ekor arnab mempunyai personaliti yg berbeza

5. Tahukah anda, selain bunyi siulan...arnab juga boleh menghasilkan pelbagai bunyi (aku pnh dgr arnab bersiul dgn amat nyaring)

6.Arnab boleh melihat ke belakang tanpa memusingkan kepala

7. Arnab mempunyai 3 deria bau: dubur, dagu dan hidung!

8. Arnab sgt aktif pada pukul 6-730ptg

9. Arnab mempunyai 28 btg gigi yg sentiasa tumbuh

10. Arnab boleh menghasilkan 20-40 ekor anak setahun!

11. Anak arnab buta dan tidak berbulu

12. Anak arnab buka mata pada hari ke 10

13. Anak arnab menyusu 5 minit sehari

14. Rekod menunjukkan arnab boleh melompat setinggi 36inci

15. Rekod menunjukkan arnab boleh berlari selaju 56.32704 km/j

16. Arnab yg gembira adalah arnab yg melompat,berpusing2 dan berlari

17. Arnab bukan haiwan yg memuntahkan makanan

18. Kelajuan kunyahan arnab ialah 120 kali kunyah dalam masa seminit!

19. Arnab mampu mengunyah 17,000 tunas pokok dalam seminit!

20. Arnab hanya berpeluh di satu bahagian sahaja! tapak kaki!

21. Fungsi utama telinga arnab bukan utk mendengar kehadiran musuh, tetapi utk membebaskan haba tubuh badannya

22. Nama saintifik arnab ialah : Oryctolagus spp.

23. Susur-Galur(Pedigree) Arnab ialah: dari jenis haiwan Filum Chordata dalam kelas mamalia dalam susunan Lagomorpha

24. Arnab telah wujud sejak zaman purba kala!

25. Arnab yang stress akan menghasilkan najis yg lembik, arnab yg gembira akan menghasilkan najis yg berketul bulat.
 
Ohsemkan bunny ni..*angkat kening*.Fatin tak pernah tengok lagi najis bunny yang lembik tuh,bulat ja pernah tengok bahahhahaha *cover sikit fatin anak dara* dah dapat sikit pergetahuan tentang arnab.Ok dah tak larat taip dah.See ya \assalamualaikum/




3 Comments:

Blogger Miss Xyz said...

urww cakap pasal arnab saya baru jer kasi arnab2 kat orang lain. byk betul fakta yang baru saya tau pasal arnab, uwaaa.. sedih pulak ahaha XD

29 November 2012 at 18:35  
Blogger fatinnorsalmiah♥ said...

Alaaa.. ok la tu pernah bela arnab.Fatin tumpang kasih sayang arnab jiran je.. haha :)

29 November 2012 at 20:41  
Blogger Ar-Rijal said...

sudah saya follow gan,,.. followback ya...

3 December 2012 at 09:49  

Post a Comment


|